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There is confusion in the use of the terms aquifer and ground water in the
regulations. As stated in the regulations, an aquifer, by definition, provides
a significant yield of water Until Subpart F regulatory amendments are promul-
gated, EPA cannot require owner/operators to place ground-water monitoring -
wells in saturated zones above aquifers to meet Part 264's point-of-compliance_
standards. The monitoring system requirements (§264.97) and the ground-water
protection standard (9264.93) are limited to ground water in the aquifer.

Where there is a clear enviroamental rationale for requiring the permittee to
monitor the ground water above the aquifer, the Agency suggests using RCRA
§3013. Finding ground-water contamination above the aquifer, however, does not
indicate that the ground-water protection standard has been' exceeded; imminent
hazard or other provisions must be envoked.



9481.06 (84)

Definiticn Of An Aguifar In Part 250.10

John H. Skinner, Directer
Office of Solid Wascte

Jim Scarorough

[n your memo in May 1, 1384, you requesced clarificacicn
of the definition of the word aguifer. There is confusion
which results from the usage of the terms "aquifer" and "ground
watar” in the regulations. As ycu mentioned, the preamdle
indicates our awareness of the Lssue at Ehe time the regulations
were promulgated. This sudject has Dbdeen tepeacédly raised by
commentars and petiticners; and it is included in our list of
items for regulatéry amencdmentz. We are now scheduled to prcpose
such amendments in the Spring of 1985.

Meanwhile, we must abide by the current regulations which
do not require placement of ground-water monitoring wells in
saturated zones above aquiée:s. As you point out, §264.93
establishes the "point of compliance" as the entire vertical
2lane from the edge of the waste management area down to
the upper surface of the aquifer; this would include, of

course, ground water above the aguifer, Simtlarly, in §270.14
(c)(4), applicants must descride all jround-watar contaminaticn,
not just contamination in the agquifzr., Howevar, the monitoring

systam requirements, (§284.97), and the ground water protecticn

standard (§254.93), are limited to ground wata2r in the aguifsr,
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Guidance for imglementing
in three manuals:

1. Permitc Applicant's Guidance Manual (SW 84-004) page 3-1i7.

2. Draft Permit Guidance Manual for Hazardous Wastz2 Land
Treatment, Storage, and Disposal Facilities (Cct 33)
pages 5-13 ro 3=-21,.

J. Draftc Permit Writers Manual for Ground Wata2r Protection

1~
(Sep. 83) page 22
A copy of these raferences 13 acc> ned. The issue will also
been addressed in the first quarterly Permit and Policy Quarterly
Report. In general, we advocate the conservative approach

where there is discretion in defining what is a significant

yield. As expressed in the preamble, we must provide protection

for individual domestic wells especially when considering that

such wells typically supply water for use wizhout treatment.
I must caution you that guidance in the draft manuals

(#2 and #3 above) has been taken from contex: and used in a

misleading manner. It says "In summary, the Agency coasiders

[\

the hydrologic unit an aquifer 1f it grovides pathwayv for

~ ol

migration to any existing or potential point of use or discharge.’
The next edition of these draft manual will clarify tha:z this

must still be within the context of "significant yield."

()

With regard to the facilizies you are currsntly reviewing,
you may make use of the Part 270 requirement to require 2

description of the contamination of all ground water beneacth

ry

the facility. However, with regard td the propesaed monizaring

systems, the regulations will only support the requirement for



monitoring the ground water in the aquifer. Where there is
clear environmental rationale f£or requiring the permitiee to
monitecr ground water above the aquifer, we suggest that you
consider using the provisions of Section 3013 of the

JAct. You must keep in mind, however, that the ground-water
protection standard for a facility, (§264.92) is only applied in
the aquifer. Therefore, while we may require information
concerning ground-water contamination above the aquifer, finding
such c¢ontamination does not indicate that the ground-water
protection standard has been exceeded; imminent hazard or other

provisions must be envoked,



