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Summary:

The Agency generally does not intend to regulate those secondary materials
that are bona fide products (e.g., secondary materials used as ingredients or
feedstocks in production processes or as a substitute for commercial chemical
products) even though they are stored on the land. Therefore, a listed emis-
sion control dust stored in piles on the land and used as an ingredient in a
production process would not be defined as a solid waste if the material is not
speculatively accumulated.

However, if the material escaped.from the unit (leaching), it would
constitute disposal and meet the definition of abandoned and therefore be
defined as a solid waste.
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Mr. John A. Quinlan

Legal Assistant

Evans, Kitchel, and Jenckes, P.C.
2600 North Central Avenue
Phoenix, Arizona 85004-3099

Dear Mr. Quinlan:

This letter is in response to your letter dated May 1,
1985, regarding the scope of the term "abandoned® under
revised 40 CPR $261.2. In particular, you indicate that
§261.2(a)(2)(i) provides that a material may be discarded
by being abandoned and §261.2(b)(i) defines abandoned to
mean disposed of. You further state that disposal (as defined
in §260.10) includes the "placing of any solid waste or
hazsardous waste into or on any land or water...” Therefore,
you are concerned that read together, these sections would
state that any material that is placed on the land is a
- 80lid vaste, and that {f the material is hazardous (i.e.,
if listed in Subpart D of Part 261 or exhibits one or more
of the characteristics in Subpart C of Part 261), the
regulations relating to hazardous wastes would apply.

As we discussed previously, the Agency generally does
not intend to regulate those secondary materials that are
bona fide products (e.g., secondary materials used as
ingredients or feedstocks in production processes or as a
substitute for commercial chemical products) even though
they may be temporarily stored on the land. Thus, a listea
emission control Aust that is stored in piles on the land
and i{s used as an ingredient in a production process would
not be defined as a solid waste, provided that the materlal
Is not speculatively accumulated.l/ This position is
supported (as you state in your letter) by the parenthetical

1/ A material is considered speculatively accumulated it
it is being accumulated without having a known recycling
market or disposition, or no feasible means of recycling,
and during a one~year calendar period, 75 percent of
the material is not recycled, or transferred to a
different site for recycling.



comment in tht~pcpl-blo. 'By naytng ®abandoneq, s ‘
intend any complicated concept, but simply mean. tn ¥® do nge
See 50 PR €275 Jamwary 4, 1985. FON awag.o

On the athcz'hand. i the material were to eacyp,
the unit (1.0, leach from the vaste and contaminate ,‘:'ﬂl
vater}, this action would constitute disposal and meey th
detinition of abandoned and, thus, would be defined ag 5 |
solid waste. In addision, if the material is bazazdou.
pursuant to $£261 .3, the material would be subject to the
hasardous waste regulations. This point is discussed tn o)y
preamble to the regulations where we indicate *In additicn, . .
we nots that black liquor that is disposed of and noOt recycleq .
is a waste, and if hasardous, a hazardous waste. This includes .
biack liguor that leaks, loachoo. or overflows from an llponn‘.
-on: and is not recycled.® See 50 PR 642, llc.eolunn. - .

‘P hope this letter adequately responds to your quontiou.'f
Pleass feel free to give ne a call if I cam be of any :
tu:tl.: aoli-tanco: my telephone number. 1- (202) 675-0551-

Sincerely yours,

Matthew A. Straus, Chief
Naste Identification Branch
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