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In using the word "occurrence” in the Certificate, the Agency did not -
intend to limlit the insurance policies which may be used to meet the require-
ments of §264.147 or §265.147 to occurrence-based policies. Nor did the Agency
intend to exclude coverage provided by claims-made policies, or to amend claims-
made policies so that they respond on an occurrence basis. Furthermore, use of
the words "each occurrence” in the Certificate is not intended to alter limits
of liability under the policies which respond on a "per claim”™ or "per incident”
basi s.

Similarly, use of the terms “"sudden accidental occurrence” and "non-sudden
accidental occurrence” in the Certificate does not preclude the use of other
terms such as "environmental impairment” or "pollution incident,” in the insur-
ance policies to describe the extent of coverage. While the Certificate language
is not intended to modify the contractual obligations regarding extent of
coverage under the insurance policies used to satisfy the liability coverage
requirements, the opposite is true for the endorsement of insurance.
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Near Nr. Aickin:

Thank you for your letter of July 2/, 1982, regarding
tha Hazardous Waste Pacility Certificate of Liapility Insurance
included in the liability coverage requlation applicable to
hazardous waste facllity owners and operators (40 CPR 264.,151(j)).
As Acting Nirector of the Nivision reaponsihle for development
nf the liability coverage regulation, 1 am pleased to provide
you with the following response,

Your concerns, as we understand them, have to do with

the Anencv's intent in using certain terms in the Certificate.

To clarify the intended meanings, we confirm the following.

In using the word "occurrence® in the Certificate, the Agency
A1iA not intend to limit the insurance policies which may be used
to meet the raquireaments of AN CPR 264,147 or 2A5.147 to
occurrance=based noliaciaes, MNor did the Agqency intend to

exclude covervage nrovided hy claimg—made nnliciea, or to

amand claims—mada policies so that thev reapond on an occurrance
bagsis. (The Agency’s intent in using the term "accurrence"

is indicated in the preamble tn the regulation under ®"Definitions
and Usage® (47 PR 16551, April 16, 1982).,) Purthermore,

use of the words "each occurrence® in the Certificate is not
intended to alter limits of liability under the policies

which respond on a "per claim®” or "per incident® basis,

Similarly, use of the terms ®"sudden accidental occurrence”
and "nonsudden accidental nccurrence®™ in the Certificate
does not preclude use nf other terms, such as "environnental
impairment® or "pollution incident,” in the insurance policies
‘.0 describe the 2xtent of coverage. As indicated in the
preambla, the Agency does not intend that the Certificate
language should modify the contractual obligations regarding
extent of coverage under the insurance policies used to
satisfy the liahilitv coverage requirement (47 PP 1A543,
undavr ®"Extent of Coveraqge®).
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These statements are intended to clarify the meanings
of terma used in rhe Certificate and ahould nnt ha interpreted
a3 a comment on the acceptability of cnveraqge provided by
any narticular insurance policy in meeting the requirements
of 40 CPR 264,147 ov 265.147.

We hope this letter responds to and alleviates vyour
concerns.

Sincerely,

Aruce R, Weddlas

Acting Director

State Programs and
Resource Recovery Division
(Wi=563)



