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Use of Absorbents for Containerized Liquid Hazardous Wastes

Robert M. Pyle, President, MPF Services Incorporated,
112 West 9th Street, Suite 615 Los Angelas, California 90015

John P. Lehman, Director, Waste Management and Economics Division
#9487.05(85)

9-20-85

This letter clarifies the use of absorbents for containerized hazardous
wastes. Pursuant to requirements in 3004/(c)(2) of HSWA, EPA will promulgate
regulations prohibiting the disposal of liquids that have been absorbed in
materials that biodegrade or that release liquids when compressed.
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Mr. Robert M. Pyle

President

MPPF Services Incorporated

112 West 9th Street, Suite €15
Los Angelos, California 9001S.

Dear Mr., Pyle:

This {8 {n response to your letter of August 29, 1985,
requesting clarification of the use of absorbents for
containerized liquid hagzardous wastes. A

The RCRA Razardous and Solid Waste Amendments of 1984 (see
Section 3004(c)(2) attached) require that not later than 15 months
after the date of enactment (Pebruary 8, 1986), the Administrator
shall promulgate final regulations which minimize the presence of
free liquids in containerized hazardous waste to be disposed of
in landfills. The regulations shall also prohibit the disposal
of liquids that have been absorbed in materials that biodegrade
or that release liquids when compressed.

You requested clarification concerning what the February 8,
1986, effective date means in terms of compliance. The provision
requires the Administrator to promulgate final requlations, This
provision, unlike others, does not contain a "hammer:;® {.e., the
provision does not go into effect automatically. The provision
requires EPA to issue final regulations before this provision
becomes effective. Until such time as a final promulgation
becomes effective, industry does not have to comply with this
provision. ‘ :

Until the effective date of final regulations {ssued by the
Agency, the current raquirements contained in Sections 264.314
and 265.314 (attached) concerning containerized hazardous liquids
will remain {n effect. The current requirements 4o not prohibit
the use of absorbents nor do they restrict the type of absorbent
that can be used. I do wish to point out that, and although not
prohibited {n the current regulations, the Agency strongly advises
against the use of biodegradable absorbents such as shredded paper
or sawdust. We believe that good management practices should not
allow biodgradable absorbents to be used because of their ability
to degrade and release liquids and hazardous constituents. Like-
wise, we believe absorbents that do not have structural stability
(i.e., that behave like a sponge and release liquids under
pressures found in a landfill) should not be used.
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A The last point on which you requested clarification concerned
" the substance of the final requlations to be published by the
Agoncy to implement $3004(c)(2). 'Section 3004(c)(2) requires EPA
" to "prohibit the disposal in landfills of liquids that have been
' absorbed in materials that biodegrade or that release liquids
wvhen compressed as might occur during routine landfill eperations.
Clearly, Congress intended to allow the use of acceptable physical
treatnent under $3004(c)(2) for containerized liquids as contrasted.
to the chemical treatment implied by the requirement in $3004(e)(l)
for bulk hasardous liquid wastes. It appears, at this time, that
the final regulations for $3004(c)(2) nill not roqnito chnnictl
trnataont of containerized 1£quidn. . .

‘Thank you for your intotost in thio in-uo. Should you
have additional questions, please contact Mr., Paul Cassidy at
(202) 382-4682, .

Sincerely,

"

John P. Lehman
Director

Wagste Management and
2conouics Division

Attachaents

becec: FKen Shuster
Art Day
Paul Cassidy



