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EPA Guidance on Use of Distillate Fuel for North American ECA Compliance 

 

Question:  Does EPA require the use of 15ppm ULSD or other low viscosity marine fuel oils for 
compliance with the 1.00% fuel sulfur ECA standard? 
 
Answer:  While distillate fuels meet the definition of a fuel oil, and therefore using distillate fuel 
can clearly be an option to meet the 1.00% fuel sulfur ECA standard, EPA believes it is clear that 
the MEPC did not intend vessels to use straight distillate fuels (fuels with a viscosity below 11 
Centistokes) to meet the 1.00% sulfur ECA standard.  The technical analyses relied upon by 
MEPC consistently assumed that a fuel sulfur standard of 0.5% would define the split between 
residual fuels and distillate fuels and the MEPC consistently assumed that above 0.5% would be 
a residual fuel or residual fuel blend, while below 0.5% would be primarily made up of distillate 
fuels.  In addition, distillate fuels below 1.00% sulfur are widely available in ports throughout the 
world and have been and are used regularly by vessels for a variety of purposes.  Given this wide 
availability and use, there would have been no need for the Regulation 18 fuel availability 
provisions in Annex VI if the MEPC intended vessels to use a widely available fuel to meet the 
1.00% sulfur ECA standard.  Finally, requiring vessels to use widely available distillate fuel 
would simply advance the distillate standard set to begin in 2015.  

 


